A könyv

Történelem

Irodalom

Néprajz

Földrajz

Elegy-belegy

Hírek, újdonságok

Vendéglátás

Kirándulások

Kapcsolódó linkek

 

Vissza a Fölapra

 

Vendéglátás a Medves-vidéken

 

A Medves kistáj természetes kirándulási kiindulópontja Eresztvény. Nevét a bányaművelés idejéből eredezteti: ide futottak be a csillék, ide "ereszkedtek", ezt hívták "eresztvénynek". Az eresztvény végén a kisvasútra rakták át a szállítmányokat, azon haladtak tovább Somoskőújfalura, ahol a nagyvasút várta a bányák termékeit, hogy akár Párizsig is elpöfögjön velük.

Eresztvény maga egy kis lapály a hegyek oldalában, ahol az első emelkedő után megpihenhet a busz és a gyalogos egyaránt, hogy lendületet vehessen a következő kaptató megmászásához. A buszmegállónál lévő kis rét átalakult, korszerű játszótér fogadja itt a kisebbeket, ők talán már tovább sem mennének innen, egész napra való elfoglaltságot találhatnak a különböző játszóeszközökön.

 

 

A pihenőtől szinte egyenlő távolságra van Somoskő és Salgó vára, alatta Salgóbánya, a valaha korszerűnek számító bányásztelep, valamint a kőbányák a romantikus bányatóval (Közép-bánya). Itt csordogál el az az erecske, aminek folyása mentén felfelé haladva az első szénbánya tárló megóvott bejáratához juthat a kíváncsi vándor.

A hajdan volt boros-sörös-virslis büfé a kanyarban megszűnt, az új étterem sem talált magának elég életteret, úgyhogy innen bizony tovább kell baktatni, ha az ember ételre italra vágyna.

Északnak fordulva a régi gőzös nyomvonalán haladó utat Petőfi emlékének szentelték, még az öreg fűzfa alatt felfelé spriccelő forrást is róla nevezték el. Az út Somoskőre visz, lemegy a völgybe, hogy legyen honnan felkapaszkodnia a várhoz. Közvetlen az impozáns rom, a "kalapos vár" mellett található a Bazalt Panzió, aminek teraszáról szemet nyugtató kilátás nyílik a szlovák oldalon lévő völgyre, valamint kissé felfele hordozva szemünk pillantását, a vár csúcsos bástyájára. Ilyen helyen a hideg sör is jobban csúszik, és a gyerekek is el vannak a jégkrémekkel.

Az eresztvényi buszmegállóból délnek fordulva felfelé kaptat az út és a Salgó várához, a Boszorkánykőhöz, majd Salgóbányára viszi a gyalogost. Ha eljut egyáltalán odáig, és nem esik kísértésbe az útjába kerülő Salgó Hotel konyhájától. Mert bizony az boszorkányos, nem sok helyen lehet olyan finomságokat pusztítani, mint éppen ott, a Salgó hegy oldalában.

Családunknak régi kedvence a Salgó, amit kivételesen még is bizonyítani tudunk. A múltkorjában a fényképeink rendezgetése közben akadtunk a következő számlára:

 

 

Szóval, hét évvel a hotel megnyitása után, 1980. március 19-én egy két ágyas szoba reggelivel kettőszáz forintot kóstált. Ekkor az egyhavi fizetésünk 2500 forintot számlált, vagyis a kettőnk fizetésének négy százaléka volt egy éjszaka reggelivel a Hotel Salgóban.

Több mint negyed százados ismeretség után nem csoda, ha elfogult az ember, főképpen, ha jó dolgok érlelődésének tanúja.

2006 szeptembere óta új vezetése van a szállodának, ambiciózus tervekkel, ötletekkel. 2007 januárjában megkezdődött a Salgó felújítása, áprilisig talán be is fejeződik, de ami talán még fontosabb, mert ilyen példa nem sok akad piciny hazánkban, nem kerül ebek harmincadjára a Dornyay, a hetvenéves turistaház is megújhodik.

 

Salgóbányán az országút a falu felső részén, a bányák mérnökeinek, vezetőinek telepén, a hajdani Kaszinó épülete előtt halad át. Az út folytatása a falun kívül levő, az egykori KISZ vezetőképző bázisból kialakított Medves Hotelhez vezet.

A tágabb környék szálláslehetőségeiről, vendéglátásáról, programjairól Salgótarjánban, a Fő téren található Tourinform irodában szerezhetők be pontos, és részletes információk.

 

 

Lap tetejére

 

 

 

konyv@hangyamate.hu

 

 

WebDesign: www.cassaauditor.hu