A könyv

Történelem

Irodalom Néprajz Földrajz Elegy-belegy
Megjelenés
Támogatók
''Dióhéj''
Főszereplők
A faszobrok
Postaláda
Vissza a főlapra

                                

 

A Beérkezett észrevételek, üzenetek, vélemények

 

A médiában megjelent kritikák, riportok, észrevételek megtekinthetők itt:    

 

Beérkezett Ki küldte Hozzászólás Válasz
       
       
2011.november 14. Zsuzsanna Nem tudtam letenni, nagyon tetszett! Jó, hogy újra kiadták. A 20. oldalon az utolsó bekezdés közepén a 3. sorban találtam egy sajtóhibát: ''mindez mit jelent" helyett ''mindez mi jelent'' olvasható. Köszönöm az észrevételt és a javítást.
2011. május 16. Író-olvasó találkozó szervezése

Tisztelt Schmuck Ottó!

 Látogatásának híre nagy érdeklődést váltott ki diákjaink körében. Arra kérnénk, ha ideje engedi két órát tartson a gyerekeknek, mert a könyvtárban egyszerre csak 2 osztályt tudunk fogadni, de ennél többen szeretnének megismerkedni önnel és kisfiával.

Reméljük, kérésünk teljesíthető.

Várjuk válaszát  a szervezés miatt.

Üdvözlettel:

könyvtáros

Örömmel tettem eleget a ''duplázásnak.''
2011. május 13. nikisze

pagony.hu

''...azért nálunk is íródott egy-két igen jó regény, itt van például egyik kedvencem, A kelyhesek titkos temploma, ami abszolút hagyományos struktúrájú, történelmi, kaland- és vakációs regények egyvelege, nagyon jól megírt, gördülékeny szöveggel.'' A teljes oldal olvasható itt: http://www.pagony.hu/lehetnenek-mashogy-a-dolgok-ket-regeny-kamaszoknak
2011. április 22. RosaRugosa Egyébként ajánlok egy szuper ifjúsági könyvet: Schmuck Ottó: A kelyhesek titkos temploma (2007)
Somoskőújfaluban játszódik, a gyerekeimnek nagyon tetszett, érdemes elolvasni az interjút az íróval.:)
Az ajánlás itt olvasható: http://atmenetiallapot.freeblog.hu/archives/2011/04/20/
2010.

Vendégház a Zöld Kapuhoz

Kedves vendégeink ezt a könyvet ingyenesen kikölcsönözhetik nálunk.

Ezt is nagyon köszönöm!
2010. február tortenelmunk.

multiply.com

Hangya Máté és a Kelyhesek Titkos Temploma -

Irodalmi és történelmi portál

(Jó kis oldal - Látogassátok)
Ezt az ajánlást is köszönöm!
2010. január 15. WildDuck Az eleje kicsit Tüskevár hajazás volt és befejezetlennek éreztem. :( Amúgy az ötlet nagyon jó, ha ötlet volt, mert nagyon valóságosnak tűnt és akár igaz is lehet, persze nem ilyen formában. Fején találtad a szöget! Akár igaz is lehetett!
2009. október 23. Eveline Ezt a könyvet egy versenyre kellett olvasni. Nem volt rossz, de a kedvencemnek sem mondhatom. Jó volt néha nevetni, és egyebek. Ajánlom mindenkinek. =) Köszönöm az ajánlást!
2009. szeptember 23. T. P. A könyvet nem kis fáradsággal végül internetes rendeléssel sikerült megszerezni a Librinél és persze örömmel dedikáltatjuk. Az is eszembe jutott, hogy amennyiben még létezne Magyar Televízió és létezne magyar tévéfilmgyártás ez a könyv egyenesen tévésorozatra kívánkozik' Ej, be szép is lenne!
2009. szeptember 22. T. P. Elolvastam a Kelyhesek kincsét, s szívből gratulálok. Kevés ilyen jól megirt, rendkívül sok tényadattal átszőtt, mégis mindvégig izgalmas és olvasmányos ifjúsági könyv van ma a piacon. Egyetlen 'hibája', hogy nem látom a folytatást a boltokban, de remélem, készül már!. Köszönöm a dicsérő szavakat.

Készül a folytatás!

2009. augusztus 1. nikisze - pagony
Schmuck Ottó könyve hiánypótló és lelkesítő! Egy igazi kalandregény, méghozzá a legigényesebb fajtából! A főszereplő Hangya Mátét –már a név is árulkodó-, "kiképzésre" küldik szülei a nagymamához Somoskőre, a szlovák határon található kis faluba. Minden jó, ha vége jó alapon szerveződik a cselekmény, és egy kicsit olyan, mintha az ember újraélhetné gyerekkorában olvasott regényeinek izgalmas, letehetetlen történeteit.
Talán mégis megfér a tök jó és a király a husziták izgalmas történetével. Így a gyerekek könnyebben azonosulnak a szereplőkkel és nem lesz annyira hihetetlen és érthetetlen számukra, mi az izgalmas egy régi papírban vagy egy elhagyatott barlangban. Vagy legalább is hitelesebb, ha nem a hetvenes évek nyelvén társalognak a hősök. Máté és Gergő, a somoskői új barát hisz a legendában, amely szerint a falu közelében, egy 15. századi, föld alatt titkos templom rejtőzik. Végül egy réges-régi vers vezeti nyomra őket... A Schmuck Ottóval - aki egyébként közgazdász-, készült interjú itt meghallgatható.
Köszönöm az észrevételt!
2008. április 28 FT Gratulalok! Nagyon kedvelem, maskor is visszalatogatok. Udv. FT Visszavárunk!
2008. február 8. Gábor Sok ilyen könyv kellene a mai ifjúságnak, hogy elszakítsuk őket néha a számítógéptől, videótól stb. (Nekünk három van, s bár a két lány nagyon könyves, a fiú alig olvas, inkább csak H. Pottereket és Horowitz-könyveket, pedig tele a ház könyvekkel...) A honlapot is felfedeztük! Jó kezdeményezés, hiszen az internetet jóra is fel lehet használni. Térjetek vissza többször is a honlapra, törekszem arra, hogy minél frissebb legyen.
2008. január 20. Anikó Könyvtárból kölcsönöztük ki a nagyobbik fiamnak (11 éves), de előbb én olvastam el. Gyűjtögető típus vagyok, nekünk KELL ez a könyv! Várjuk a folytatást! Köszönöm a biztatást, igyekszem minél előbb elkészülni.
2007. november 27. víziegér Nagyon tetszett a könyv, várom a folytatást. Felnőtteknek is szórakoztató. Megragadott a könyv stílusa, szép nyelvezete és kedvessége. Izgalmas történet. Köszönöm a kedves szavakat.
2007. november 17. Zalán Azt szeretném kérdezni, hogy mikor lesz a könyvnek folytatása?

Kedves Zalán!

Köszönöm a kérdést, remélhetőleg az húzódik meg mögötte, hogy tetszett a regény, és sokan másokkal együtt, érdekli, mi lesz Hangya Máté, azaz a Custos, és a Kétkelyhesek Titkos Társaságának további sorsa?

Elmondhatom, már készül a folytatás, egy nagyobb részt már le is zártam, néhány barátommal elolvastattam, aki egyértelműen az írás folytatására bíztattak. Remélem, sikerül úgy befejeznem a könyvet, hogy a második rész is, mint a mostani kötet, az Ünnepi Könyvhétre jelenhessen meg. Persze, ez nem csak rajtam múlik, hanem a Móra Kiadó tervein és szándékain is.

Arra kérem, ha marad rá egy kis ideje, néhány mondatban írja meg nekem (a könyv honlapján), vagy a Kiadónak (www.mora.hu), mely részek nem tetszettek és mely részek tetszettek a regényből. A megtisztelő véleménye, akár a folytatás milyenségére, a megjelenés idejére, a Kiadó szándékaira is kihathat.

Szeretném tájékoztatni, hogy a Kiadó a közeli jövőben vetélkedőt indít „A kelyhesek titkos templomáról”. Kérem, kísérje figyelemmel a mind a www.hangyamate.hu mind a www.mora.hu honlapokon a friss híreket.

 Üdvözlettel: Schmuck Ottó

2007. november 14. kolbászfiú Nagyon jó a könyv,és én is nagyon várom a folytatást!!! Igyekszem!
2007. október 4. Berci, Farkaslaka, RO

Üzenetváltások 16 és 19 óra között:

Elolvastam a könyvet. Nagyon ifiúsági , hatalmasakat derültem rajta. Nagyon jó könyv, igazi kalofil. A helyes cselekedetek szeretete mentén iródott. Egy sci-fi.A mi ifiú-gyerekkorunkban olyan sikeres  lett volna nagyjából , mint a Tüskevár ... 

Nem tudom, mit jelent az a szó, hogy kalofil?
"Kalos" az helyes, kerek, jó, erkölcsi elvárásoknak megfelelő viselkedést, dolgot jelent, a "filosz" valaminek a szeretetetét , szívesen való gyakorlását. Akkor ez dicséretnek minősül. Köszönöm. Egyébként attól sci-fi, hogy "a helyes cselekedetek szeretete mentén íródott"? Elég szomorúan hangzik.
Sorry, az élet nem habostorta .... bölcsességgel  teljes apuka , szeretetreméltó és csillogószemű, tanulni vágyó gyermek, érintetlen természet, romlatlan vidék,  a hősi múlt szétnemk..rt jelei ... hm  ... bár így lenne. Sajnos ez a könyv ebben az értelemben egy romantikus sci-fi. Boccs, töröltem egy betűt, ezt az oldalt elsősorban gyerekek olvassák.

És tv-t nem néznek, híreket nem hallanak?

A következő könyvben írj a 2005-ös székelyföldi cunamiról. Csak itt, Farkaslakán öten haltak meg. Házakat, embereket, állatokat sodort el a víz. Mindenki segített. Írhatsz egy újabb sci-fit...

Még egyszer gratulálok a könyvhöz. Üdv: Berci

Köszönöm az ajánlást és a gratulációt.
2007.szeptem-ber 9. Móni Az egész családnak nagyon tetszett a könyv, együtt olvastuk felnőttek és gyerekek. A végén így sóhajtott fel a lányom, "remélem megírja a folytatást!" Várjuk a következő részt! Ezután biztos, hogy megírom.

2007.szeptem-ber 5.

Jozsó,

Paris

A történet megkapó, változtos, érdekes, a vége váratlan, a befejezés utat nyit egy újabb könyv számára. Mindezentúl nagy fantáziáról, történelem ismeretről, álltalános kulturáltságról, határtalan szókincsről és becsületre méltó magyarságszeretetről tesznek tanuvallomást a leírt sorok.

A könyv 'megfogott', és számos gondolatot, emléket ébresztett fel bennem.

Csodálatos a fogalmazás, nekem a legjobban a 'lelkemet gyomlálgatta' metafora tetszett. A focizás nagyon jól van beszurkálva a történetbe és ezáltal az ember visszajön a jelenbe. A 'bucsu kis maghalás' egy francia közmondás: 'Partir c'est mourir un peu'. Az itt-ott leírt étellel és evéssel kapcsolatos részletek arra utalnak, hogy az író szeret enni de nem mint egy gourmand hanem mint egy gourmet.

Talán utógondolatként megemlítem, hogy ezt a könyvet kötelező olvasmányként kellene beiktatni az iskolákba. nemcsak, hogy jól van megírva, zamatos és érdekes de sok tudományág felé lehet elkalandozni a sorok olvasásával (nyelv, irodalom, földrajz, történelem, építészet, vallás, népszokások, társadalomtudomány, állat-növény ismeret, hagyományismeret, stb.), illetve kiegészíteni továbbkutatással és ezáltal tanulással.

Köszönöm a részletes és alapos kritikát.

Egyre inkább erősödik bennem az elhatározás a folytatás megírására.

2007. augusztus 27.

Rezes

Néha nagyon fárasztó, túl sok a történelem!

Vagy kevés az ismeret

2007. augusztus 17.

Barni

Fogyókúrázók el ne olvassák, mert már a könyv olvasása is hízlal!!!!!!!!!!!!!!!!

Bízzuk Norbira.

2007. augusztus 7. Móni Kedves Ottó!
Amikor felolvastam az utolsó mondatot a könyvből, Dorottya azt mondta, "Remélem, megírja a második részt!" Szerintem, ez jelzi, hogy a gyerekek mennyire élvezték. Megjegyzem, párhuzamosan olvastuk a 80 nap alatt a földkörült, amit Benedek szabotált, mert annyira unta, azért viszont naponta többször nyaggatott, hogy Máté történetét folytassuk, pedig szerintem még ez is korai volt neki. Mégis úgy tűnik, hogy egy kis segítséggel tudta követni az idősíkokban való ugrálást, a történelmi események menetét. Persze, legjobban Máté átváltozása nyűgözte le, hiszen ő is egy olyan kisfiú, aki nagyon sokféle tehetséget mutat, ám a benne rejlő Kormos miatt nem tudja azokat kibontakoztatni.
Tetszik, hogy nem misztikus- mágikus külső segítséggel boldogul a hős, hanem saját erejéből, és ez manapság nagyon fontos, mert én úgy látom, hogy a fiatalok egyre inkább azt hiszik, hogy majd egy csodás külső erő segít rajtuk, megváltoztatja az életüket .Ha pedig ez nem következik be, - már pedig nemigen jön el Pókember vagy Batman, hogy megírja helyettük a dolgozatot, vagy lefussa az ezer métert, - akkor könnyen feladják, mert manapság azt sugallják millió formában, hogy te megérdemled, neked jár, de arról nem esik szó, hogy ezért meg is kéne dolgozni. Nekünk még az is nagyon tetszik, hogy minden vasárnap templomba mennek és ott közösségi életet élnek az emberek, mert én nem hiszem, hogy ez a motívum, mint érték, sok mai ifjúsági regényben benne lenne.
Most pedig a kritikai megjegyzéseim: Úgy érzem, hogy az anya nagyon mellőzött a történetben. Nagy hangsúlyt kap az apa-fiú kapcsolat, nagyon világosan kiderül, hogy az apa egy művelt, nagy elvárásokat támasztó, határozott,de érzékeny ember és az is nagyon egyértelműen kiderül, hogy az író szerint, milyen az ideális apa-fiú kapcsolat. A nagymamáról is kapunk egy elég jó kis jellemzést, de a szegény anya elég vértelen. Nincs igazán szerepe a gyermek sorsának alakításában, fel se igen hívja a gyerekét hétvégeken, és mikor újra találkoznak akkor is csak annyit tudunk meg róla, hogy szeret sokáig aludni. Az anya-fiú kapcsolat milyensége, az anya kulturális háttere és hatása fiúra, az anya szeretete mintha lényegtelen lenne. Persze, erre mondhatod, hogy elfogult vagyok, de vitatkozz velem, ha nincs igazam!
Kedves Móni!
A legfontosabb a számomra, hogy sikerült egy családnak örömet okozni a könyvvel, a meleg családi együttléthez, a közös olvasáshoz, beszélgetéshez egy picinyke eszközzel hozzájárulni. (Ez nálatok természetes lehet, a könyv csupán véletlen apropó.)
Az édesanyával kapcsolatos észrevételed teljesen helytálló. Máté édesanyja valóban a háttérbe szorult, és az apa-fiú kapcsolat, illetve annak változása dominál a regényben.
Úgy érzem teljes mértékben megértetted és átélted azt, amiért ez a regény egyáltalán megszületett. Köszönöm.
2007. augusztus 2. Diana GYEREKEIMNEK ÉN MÁR KI OLVASTAM NAGYON TETSZETT! REMÉLEM LESZ FOLYTATÁS! IZGATOTTAN VÁROM A KÖVETKEZŐ NYÁR TÖRTÉNÉSEIT Ha sokan írtok ilyenformán, akkor lesz folytatás.
2007. július 31. Móni A könyv nagyon tetszik, még nem értünk a végére, mert párhuzamosan a korábban megkezdett könyveket is olvassuk, és persze mindkét gyerekem mást is olvasott, de ezzel mindeketten együtt akarnak haladni, így én olvasok fel nekik napi 2-3 fejezetet. Most kb a közepénél tartunk, a fiúk már lejutottak a templomba. Egyre izgalmasabb és a gyerekeim legszívesebben egyhuzamban felolvastatnák velem, állandóan felháborodnak, ha abbahagyom az olvasást. De sajna, más dolgom is van, pedig már én is nagyon izgulok. Nagyon tetszik, hogy egy igazi, jóféle "konzervatív" könyv -remélem, ez számodra nem negatív jelző, számunkra nem - olyan értékeket tesz vonzóvá a gyerekek számára, amelyek manapság nem kapnak elég figyelmet. Nagyon tetszik, hogy a történelmet és még mást is, pl fizikát, vagy "játszást" modern játékok nélkül, vagy épp a gasztronómiát érdekesen és nem szájbarágósan tanítja. (Egyébként létezettt ilyen tempolom Somoskőn?!! Nem tudok válaszolni a gyerekeim eme visszatérő kérdésére.) Ha elolvastátok, elárulom a templom titkát. Addig pedig csak nyugodtan izguljatok!
2007. július 31.

Tibor,

Parajd, RO

Elolvastam a kelyhesek könyvét. Többször visítottam a röhögéstől, nagyon jó könyv! Vidd szét jó hírét Erdélyben!
2007. július 7. Áron Eszméletlen jó könyv olvassa el aki csak tudja! Úgy legyen!
2007. június 6. K. L. Megvettem a könyvet. Hazavittem, kitettem az asztalra. Mire kezet mostam, az asszony már lapozgatta, beleolvasgatott. Majd elkezdte olvasni az elejéről. Másnap szabadnapot vett ki, hogy a befejezze. Este megyek haza: ''Hol a könyv?'' Mire ő: ''Olyan baromi jó volt, hogy kölcsön adtam a szomszédasszonynak." Azt hittem, agyon csapom. Most mit csináljak? Vegyek másikat? Minden esetre az asszonyt ne bántsd, kár lenne, ha fogyatkoznának a híveim. Vegyél...
2007. június 3. CCS

Sajnos, mire kiértem a térre, Ottó már nem volt. (Sorry, Szegedről jöttünk fel és az 5-ösről eltereltek bennünket. Ezért a késés.) Remélem, hogy ha ez alkalomról le is késtünk, a dedikálás pótolható lesz a már rongyosra olvasott példányon.

Azt meg most sem állom meg, hogy meg ne lengessem a kalapomat a honlap szerzői tiszteletére.

Pótoljuk!
2007. június 1. Ibi Kedves Ottó! Sok szeretettel gratulálok, hogy végre valahára rengeteg küzdelem után megjelent a könyved. Az én fiam 25 éves, ezért mesét már nem olvas, helyette a doktorátusa letételére készül, azért én mégis megveszem a könyved.
Téged ismerve már el is képzeltem, azt a sok-sok tudományt és azt a sok-sok szeretetet, ami könyvedben el van rejtve. Remélem, hogy egyszer majd az unokámnak is elolvashatom.
Köszönöm a kedves szavaidat.
2007. május 22. Kriszti, P.Vörösvár Csatlakozom az előttem szólóhoz: hol a véged, mikor lesz folytatás? Csatlakozom az előző válaszomhoz.
2007. május 14. Dávid

Kedves Könyv!

A hétvégén olvastalak, nagyon tetszettél, de hol a véged? Mikor lesz olvasható a folytatás?

Nem tudom, de a fejemben készen van.
2007. május 9. Laci, Kanada SZIVBÔL GRATULÀLOK!!! Kivánok sok sikert a könyvvel. Nagyon jól néz ki a könyvkirakatban. Különben a fedőlap rajz nagyon jó, megkapó. A Weboldal is egy jó gondolat és rengeteg tanulni való van benne. Eredeti gondolat, hogy a könyvben szereplőknek van email cimük!
A Vénuszból még lehet Miss Hungary!!!
Micsoda gigantikus munka volt ezt mind megírni és összeállítani.
Le a kalappal.
Örülök és köszönöm a jókívánságokat.
2007. május 8. Szilvi Szeretnék gratulálni a weboldalhoz, rendkívül érdekes és informatív. Köszönöm.
2007. május 7. Berci, Románia Jön-e a könyv Erdélybe? A web nagyon érdkes. Ki irta? Nem tudom. A lapot a szerző készítette.
2007. május 3. Péter

Már kerestem a könyvet  egy pár Libri boltban, de még nem volt. A június 3-át igyekszem nem elfelejteni.  Gratulálok, és örülök, hogy magam is hozzátehettem a magam téglajegyét a megjelenéshez.

Már ott is lehet kapni.
       

 

 

 

 

 

Lap tetejére

         

 

     Írj!

 

 

   
Nevem/Becenevem:
Email címem:
Üzenetem:
 
 

 

konyv@hangyamate.hu

 

 

 

WebDesign: www.cassaauditor.hu